BiH Slider Vijesti

Brojne osude na odluku o imenovanju Tvrtka Milovića na mjesto urednika na BHRT-u

milovic (1)

Milović je poznat po kontroverznim i uvredljivim stavovima u javnosti, a jedan od njih je status na društvenim mrežama o ubijenoj djeci Sarajeva.

Tvit Tvrtka Milovića, jedan je od mnogih Milovićevih kontroverznih stavova. Tvrtko Milović nakon što nije imenovan za direktora BHT-a, kako se špekuliralo, postavljen je za urednika dokumentarnog programa ovog javnog TV servisa.

“Nedopustivo ponašanje, usudio bih se reći i fašistički stavovi, jer prebrojavati i negirati zločine koji su se desili u Sarajevu, zaista ne znam kako bih drugačije protumačio i takvog jednog negatora zločina postaviti u javnom servisu na tako jednu važnu funkciju, mislim i moram zaključiti da je to nagrada za njegove stavove, samo se pitam ko ga je to tako nagradio”, kaže Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva.

Govor mržnje, vrijeđanje djece žrtava rata, te pozivanje na etničku segregaciju i izolaciju osoba na temelju njihove etničke pripadnosti. Imenovanje urednika dokumentarnog programa, s takvim sistemom vrijednosti, osudili su medijski stručnjaci.

“Nažalost javni servis ovim je na neki način označio svoj kraj. Javni servis bi trebao da ispunjava interese svih struktura društva i da ima radikalnu osjetljivost prema djeci, a prema tome je izgubio na svojoj autentičnosti”, smatra Adil Kulenović, predsjednik Kruga 99.

“Osobe koje revitaliziraju zločine koji su se dogodili u Sarajevu, u Srebrenici, koji veličaju projekte koji su osuđeni u Hagu, ulazak takvih osoba u institucije s državnim predznakom je pogubno za državne institucije. To sve više postaje praksa”, rekao je Mario Pejić, član Hrvatskog narodnog vijeća BiH i bivši direktor BHT-a.

Udruženje BH Novinari nije se bavilo imenovanjem urednika BHT-a jer, kako kažu, cijeli izbor je izdvojen od  bh. javnosti.

“Javni servis se kroz ovaj izbor, ali i kroz izbor članova UO, opasno dovodi u vezu s političkim strankama i mislim da je ovo prelomni trenutak i za međunarodnu zajednicu u BiH, za ljude koji rade u javnim servisim, da kažu jesu li javni servis”, mišljenje je Borke Rudić, generalnog sekretara Udruženja BH Novinari.

Iz Udruženja BH novinari pozivaju sve koji su nezadovoljni ovakvim načinom izbora da se obrate liniji za pomoć novinarima.

Pozvali su i Upravni odbor BHRT-a da informišu javnost na osnovu čega su donijeli izbor, koji su bili kriteriji i da li je u cijelom ovom procesu poštovan Statut i Zakon o BHRT-u, prenosi FTV.

(Bportal.ba/Slobodna Bosna)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši