BiH Vijesti

Branitelji HVO-a poručili Čoviću: Izdali ste hrvatski narod i branitelje!

Udruga branitelja Domovinskog rata HVO-a Livno nije iznenađena što je Dragan Čović u statusu “uvaženoga gosta” bio na proslavi Republike Srpske, koja je organizirana u znak sjećanja na obilježavanje dana, kada je samozvana “skupština srpskog naroda” proglasila RS, a kojom su upravljali osuđeni ratni zločinci Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i Ratko Mladić, čiji je sin bio poseban gost na “svesrpskom derneku” u Banjoj Luci – navodi se u pismu ove Udruge.

U otvorenom pismu upućenom Draganu Čoviću, članovi Udruge branitelja Domovinskog rata HVO-a Livno poručili su predsjedniku HDZ-a BiH da njegov odlazak u Banju Luku, na obilježavanje tvorevine koja slavi formiranje srpskog entiteta, koji je nastao etničkim čišćenjem i gdje je ubijeno i protjerano preko 200.000 Hrvata i 350.000 Bošnjaka, predstavlja izdajnički čin prema hrvatskom narodu i braniteljima, jer je prisustvovao svečanom postrojavanju i dodjeli odličja osuđenom ratnom zločincu Slavku Lisici.

– Gospodine Čoviću, vama i vašim sljedbenicama dajemo na znanje, da je osuđeni ratni zločinac Slavko Lisica zapovijedao oklopnim i topničkim postrojbama prilikom napada na Kupres 06.-10.04.1992. i Livno 13. i 23.04.1992., u kojem su poginula 22 hrvatska branitelja, a ranjeno preko 50 naših suboraca na Kupresu, Korićini, Strmici Čelebiću i D. Rujanima kod Livna. Zbog zločina koje je počinio Slavko Lisica bila podnesena prijava za ratni zločin u Livnu. Klanjati se kao „uvaženi gost“ takvom zločincu čin je veleizdaje prema hrvatskom narodu i braniteljima.

Gospodine Čoviću, na neustavnom “velikosrpskom derneku” u režiji Milorada Dodika se ne može gradi konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata u BiH. Udruga smatra da je to vaš i Dodikov smišljeni čin, kako bi se raspirivala mržnja s ciljem zaoštravanja međunacionalnih odnosa u BiH. Udruga branitelja Domovinskog rata HVO-a nije i nikada neće biti glasilo niti jedne političke stranke, pa niti vas Dragane Čoviću, koji ste nacionalne interese hrvatskog naroda podredili osobnim interesima vas i vama bliskih stranačkih osoba. Braniteljima je nezamislivo, da bilo tko iz hrvatske politike ide u Banju Luku na „velikosrpski dernek“, jer je RS bila i ostala tvorevina koja je nastala na genocidu i etničkom čišćenju protjerivanjem stotina tisuća nesrpskog življa, a o čemu su pravorijek dale i međunarodne sudske institucije.

Gospodine Čoviću, nas hrvatske branitelje vrijeđa vaše putovanje na “velikosrpski dernek” koji je organizirao Milorad Dodik, a na kojem se slavilo i veličalo osuđenog ratnog zločinca Slavka Lisicu, kao i vaša objava na Twitteru, jer samo bezuvjetnom osudom i kažnjavanjem osoba koje veličaju osuđene ratne zločince i etničko čišćenje u RS-u, možemo unaprijediti odnose u našoj domovini, a u interesu zajedničke EU budućnosti i prosperiteta svih konstitutivnih naroda. Vaša politika i politika vašeg istomišljenika Milorada Dodika je štetna i zlonamjerna za sve narode, a posebno za Hrvate kao najmalobrojniji narod u BiH – navodi se u otvorenom pismu koje potpisuje Ivica Padro, predsjednik Udruge.

Udruga branitelja Domovinskog rata HVO-a Livno od Hrvatskog narodnog sabora zatražila je hitno očitovanje u vezi sa Čovićevim odlaskom u Banju Luku 9. januara.

Oni su također javno pozvali Vladu Republike Hrvatske i premijera Andreja Plenkovića “da osude ‘uvaženog gosta’ Dragana Čovića na svesrpskom derneku u Banjoj Luci na kojem je dodijeljeno odličje osuđenom ratnom zločincu Slavku Lisici za zločine počinjene u RH, ali i za zločine počinjene na Kupresu i Livnu, jer su se Vlada RH i premijer Andrej Plenković otvoreno stavili na stranu Dragana Čovića na Općim izborima 2018.”.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!