BiH Izdvojeno Izdvojeno Vijesti

Borci se povukli: Odblokiran granični prijelaz Bijača

Manja grupa demobilisanih boraca danas oko 19.30 sati blokirali su granični prijelaz Bijača. Blokada je trajala nešto manje od dva sata, nakon čega su se borci povukli sa ceste i ponovo je uspostavljen saobraćaj preko ovog graničnog prijelaza.

Borci su bili nezadovoljni ishodom današnje sjednice Komisije za usaglašavanje teksta Zakona o pravima demobilisanih boraca u Mostaru i smatraju da su prevareni.

Predsjednik Udruženja “Zaboravljeni branitelji” Darinko Boto direktno je prozvao Jasenka Tufekčića, predsjednika Komsije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova u dva doma Federalnog parlamenta, tvrdeći da je obmanuo borce.

– Sad se izvlači da nije bilo ovo, da nije bilo ono… Ovo su samo političke igre. Mi moramo povući radikalan potez. Ovo se drukčije neće riješiti – kazao je novinarima Boto nakon sjednice u Mostaru.

S druge strane, Tufekčić je borcima i novinarima kazao da je Komisija i na današnjoj sjednici dala prolaz osnovnom tekstu Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, koji je predložila Vlada FBiH, kao i amandmanima koji su postali sastavni dio teksta ovog prijedloga nakon što ih je usvojio Zastupnički dom, a Vlada podržala.

– Dali smo prolaz, kao i na prvoj sjednici, amandmanima koje nije prihvatila Vlada, a usvojeni su u domovima. Sada sve to trebamo da stavimo na papir i onda da članovi Komisije dobiju sve na papiru te daju zeleno svjetlo – rekao je Tufekčić, najavivši za sljedeću sedmicu sastanak članova Komsije sa rukovodstvima domova, premijerom i dva dopremijera te predsjednikom i dopredsjednicima FBiH.

(Bportal/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!