BiH Vijesti Vijesti Zanimljivosti

Blokirana saobraćajnica M-17: Radnici Željezare leže na cesti i čekaju premijera Novalića

Nakon što je između radnika Željezare Zenica i pripadnika MUP-a ZDK-a na petlji u Blatuši došlo do naguravanja, dio radnika uspio je proći na magistralni put M-17, nakon čega je on blokiran, a intervenisala je i hitna pomoć.

Avdija Halilović, predsjednik Sindikata radnika Željezare Zenica rekao je kako radnici nakon četiri dana štrajka glađu nisu dobili nikakve garancije da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni.

“Nažalost, mi ćemo morati pribjeći najradikalnijoj mjeri, blokadi puta M-17. Mi se nećemo skloniti dok ferderalni premijer Fadil Novalić ne dođe u Zenicu. Samo njegov dolazak i dogovor može zaustaviti blokadu i naš štrajk” rekao je Halilović.

Halilović je rekao kako se ništa nije promijenilo u odnosu federalnih vlasti prema radnicima Željezare Zenica.

“Niko nam se nije obratio. Jesu nas prozivali medijski. Te su nas stvari još više naljutile. Ovo je četvrti dan štrajka glađu, mi moramo podnijeti napor i blokade M-17”, rekao je Halilović.

Zahtjevi radnika su isplata 13 plata, otpremnine i povezivanje staža.

Bajro Melez, predsjednik Sindikata metalaca BiH rekao je da je žalosno što je došlo do “svega ovoga”.

“Obišao sam radnike, ovo je katastrofa. Ja sam akter održavanja 29 sastanaka sa Vladom FBiH po pitanju Željezare Zenica. Bilo je zaključaka, ali od menadžmenta su radnici izvarani. Najveći prevarant je Vlada FBiH koja je produžila ugovor Safetu Berbiću, koji je otišao u penziju i tada je eskaliralo sve. Imaju podršku ne samo našeg sindikata nego i cijelog javnog mnijenja BiH. Njihovi su zahtjevi minimalni da Vlada FBiH sutra može donijeti odluku da se ispoštuju zahtjevi, to je 13 plaća, otpremninama radnicima i to je oko tri miliona KM. Mogu se sredstva preusmjeriti ili neka se imovina Željezare Zenica prepiše radnicima i neka rade s njom onda šta žele”, rekao je Melez.

Radnici su probili blokadu na blatuškoj petlji, a jedan dio radnika je prešao i preko obližnjeg željezničkog mosta te izašli na put M-17 koji je u blokadi.

(Bportal.ba/Anadolija)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši