BiH Vijesti

Bilo bi iznenađenje ako sve stranke ne podrže ZKP-a

Dom naroda BiH na sutrašnjoj sjednici razmatraće izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku (ZKP) BiH čiji je predlagač delegat Kluba Bošnjaka Halid Genjac (SDA), a u koji su ugrađeni amandmani koje su odvojeno predložili klubovi hrvatskih i srpskih delegata.

Amandmane su jednoglasno podržali članovi Ustavnopravne komisije Doma naroda na posljednjoj sjednici, a predlagač Genjac očekuje da će zakon sutra dobiti podršku ovog doma.

“Bilo bi iznenađenje ukoliko svi politički subjekti u Domu naroda ne bi podržali rješenje, budući da su amandmani usvojeni konsenzusom. Stoga očekujem prolazak ovog zakona”, ističe Genjac za Vijesti.ba.

On podsjeća da je ZKP-a BiH već dugo u parlamentarnoj proceduri, te da je potreba izmjena i dopuna ovog zakonskog rješenja uslijedila nakon odluke Ustavnog suda BiH.

“Dugo vremena smo razgovarali i tražili kompromis. Nakon posljednje sjednice Ustavnopravne komisije, situacija u pogledu usvajanja zakona je povoljna. Amandmani su usaglašeni između svih zainteresovanih i relevantnih činilaca koji su uključeni i zainteresovani za ovaj zakon, od međunarodnih institucija do političkih subjekata”, ističe Genjac.

Kako pojašnjava, usvojeni amandmani učinili su ZKP BiH kvalitetnijim, normu jasnijom i preciznijom, istovremeno osiguravajući provođenje odluke Ustavnog suda BiH i poštivanje evropskih standarda kada je u pitanju borba protiv kriminala i korupcije, pogotovo borba protiv međunarodnog organizovanog kriminala.

“U svim suštinskim rješenjima zakon je ostao isti onakav kakav je predložila SDA. Amandmani klubova Srba i Hrvata bili amandmani koji su zadirali u suštinske promjene i oni nisu mogli biti prihvaćeni, jer bi promijenili suštinu zakona. Usvojeni amandmani su korekcije u smislu jasnoće, preciznosti, određivanja jasnih rokova i slično”, pojašnjava Genjac.

Ukoliko izmjene ZKP-a BiH dobiju očekivanu podršku u Domu naroda, isto zakonsko rješenje biće upućeno po hitnom postupku na usvajanje u Predstavnčkom domu BiH.

Genjac očekuje da će prije izbora biti zakazana sjednica Predstavničkog doma BiH na kojoj će ZKP biti usvojen.

“Eventualno, ukoliko sjednca Predstavničkog doma BiH ne bude zakazana, izmjene ZKP-a nakon oktobarskih izbora nastavljaju proceduru tamo gdje su stale, odnosno novi saziv Predstavničkog doma će se o tome izjašnjavati”, pojašnjava Genjac.

Podsjećmo, amandmanima, koji su jednoglasno usvojeni na Ustavnopravnoj komisiji, provodi se odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa preciziranjem rokova i norme za primjenu specijalnih istražnih radnji.

Kada je u pitanju imunitet svjedoka, jednim od amandmana on se ograničava i ne može se dati za ona krivična djela za koja je propisana kazna zatvora od 10 godina i više, odnosno za najteža krivična djela.

(Bportal/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!