Ostali sportovi Slider Slider Sport Sport

BiH prvi put u historiji prolazi na EURO u rukometu, fanaticosi u Češkoj pjevali himnu “Jedna si jedina”

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, prvi put u svojoj historiji, plasirala se na Evropsko prvenstvo. Izabranici Bilala Šumana su u posljednjem kolu slavili protiv Češke u Ostravi rezultatom  24:23.

Na parketu je vođena rovovska bitka, što pokazuje i podatak da je samo jedan tim u toku cijelog susreta otišao na dva gola prednosti. To su bili Česi i to sedam minuta do kraja kada je bilo 21:19.

U bh. timu briljirao je Nikola Prce sa 10 golova. Kod Čeha je sjajno raspoložen bio Galija sa 14 odbrana.

BiH je do smotre najboljih selekcija Starog kontinenta stigla kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije u kvalifikacijama.

Iz grupe 5 plasman su izborili Češka i Bjelorusija.

Evropsko prvenstvo igrat će se od 9. do 26. januara 2020. godine u Beču, Grazu, Trondheimu, Geteborgu i Stockholmu. Žrijeb grupa za EURO 2020 održat će se 28. juna u 18.45 sati u Beču.

Rukometna reprezentacija BiH postala je prva bh. selekcija koja je izborila nastupe na Svjetskom, a potom i na Evropskom prvenstvu.

Izabranici Bilala Šumana u Ostravi su imali punu podršku navijača. Bilo kuda, BH Fanaticosi svuda. U Češkoj je otpjevana himna “Jedna si jedina”.

 

(Bportal / Faktor)

Podijeli na društvene mreže!