Bez hemikalija: Kako istjerati ‘miris’ cigareta iz svog doma


Ako je i nakon bezbrojnog provjetravanja još prisutan najvjerojatnije je izvor takvog mirisa namještaj. Postoji nekoliko metoda uklanjanja dugotrajnog mirisa, a naravno, sve su prirodne.

Smrad koji dopire od samih cigareta može vaš životni prostor učiniti kao da se nalazite u kafiću. Naime prema brojnim istraživanjima pokazalo se kako upravo nepušači imaju problema s ustajalim zrakom. Problem leži u činjenici što takav zrak neke nepušače može dovesti do kašlja, a neki čak znaju osjećati i glavobolju. Želite li se riješiti neugodnog mirisa slijedi nekoliko savjeta.

Operite sve što se može oprati

U slučaju da se pušilo u vašem dnevnom boravku, operite zavjese, a kauče pokušajte usisati s usisivačem na vodu koji ne samo da će očistiti vaš namještaj nego će ga ujedno i osvježiti.

Ocat

Provjerite imate li u kuhinji ocat ako imate stavite ga malo u zdjelicu i pustite preko noći. Dokazano otklanja neugodni miris cigareta.

Limun ili narandža

Uzmite voće i ogulite ga. Koru koju ste skupili rasporedite po određenom prostoru, a upravo će one pomoći kod ublažavanja neugodnih mirisa.

Soda bikarbona

Sva mjesta za koja mislite kako su zaprljana, odnosno tamo gdje se god koristila cigareta stavite malo sode bikarbone. Nakon što ste je posuli na određena mjesta, pustite da djeluje nekoliko sati i zatim usisajte.

Kafa

Ako niste znali upravo je kafa idealna za rješavanje mirisa cigareta, ali pazite da je rasporedite baš svuda jer može ostaviti mrlje. Pokušajte ju zamotati u filtere za kafu i držite ju zatvorenu. Paketiće rasporedite na mjesta gdje se pušilo.

Drveni ugljen

Malo ugljena neće naškoditi, a ako ga ostavite na određenim mjestima ugodno ćete se iznenaditi.

Sijalice

Sijalice osim što pružaju svjetlost isto tako privlače dim stoga je potrebno dobro ih očistiti prije i kasnije.

(Bportal.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>