BiH Vijesti Vijesti

Bez glasova “Domovine”: U NSRS-u usvojen Nacrt zakona o zaštiti žrtava ratne torture

Tokom raprave o Nacrtu zastupnici “Domovine” istakli su da će ovakvo zakonsko rješenje, ukoliko bude usvjeno, biti diskriminirajuće prema Bošnjacima i Hrvatima. Oni smatraju spornim rokove za podnošenje zahtjeva i mnoge druge odredbe u postupku dokazivanja, a najavili su da će, ukoliko zakon bude usvojen bez većih promjena, uraditi sve da ga obore kod nadležnih institucija RS-a i BiH.

Usvojeni Nacrt bit će upućen u javnu raspravu u trajanju od 30 dana. Narodna skupština RS-a usvojila je danas, u trećem nastavku 23. redovne sjednice, sedam zakona, tri nacrta zakona i dvije odluke.

Usvojeni su zakoni o srednjem obrazovanju i vaspitanju, o gasu, o stranim ulaganjima, o banjama, o hemikalijama, te Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Penzijskom rezervnom fondu RS-a.

Zastupnici su usvojili i Nacrt zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija RS-a koji je upućen u javnu raspravu u trajanju od 60 dana te Nacrt zakona o oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela, koji je upućen u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Narodna skupština usvojila je Odluku o prihvatanju zaduženja RS-a prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj po Projektu restruktuiranja Željeznica RS – po hitnom postupku, kao i Odluku o iznosu garancija koje može izdati RS u ovoj godini – po hitnom postupku uz amandman po kojem će Vlada RS-a dva puta godišnje informisati Narodnu skupštinu o iznosu izdatih garancija i stanju duga po izdatim garancijama sa sljedećim elementima: kome je izdata garancija, na koji iznos, na koji period i pod kojim uvjetima.

Narodna skupština Republike Srpske nastavit će 23. redovnu sjednicu u utorak.

(Bportal.ba/Anadolija)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši