Tuzlanski kanton Tuzlanski kanton

Besana noć u Srebreniku: Dio usjeva uništen, voda prijeti da uđe u kuće

Kako je za Faktor kazao Esed Smajlović iz naselja Bjelave, voda je oko 23 sata prijetila da će ući u njegovu garažu i kojoj se, između ostalog, nalaze cement, pjesak i ostali građevinski materijal.

– Da je voda ušla unutra, sve bi poplavilo i bilo uništeno. Izašao sam iz kuće i pravio prepreke kako bih spriječio vodu da uđe unutra. Cijelu noć sam bio u pripravnosti i strahu, jer šteta bi bila velika – kazao je Smajlović.

Njegov komšija Omer Junuzović također je proveo besanu noć. Prema njegovim riječima, voda je uništila sve usjeve koje je zasadio i pričinjena mu je znatna materijalna šteta.

– Sve je uništeno. Ako uspijem skupiti novac, ponovo ću morati sve obnavljati. Za nadati se samo da će sve roditi – kazao je Junuzović.

I ostali mještani su skoro cijelu noć dežurali u strahu da im voda ne uđe u kuće. Plaše se da bi se mogle ponoviti poplave iz maja 2014. godine, kada im je dobar dio imovine i usijeva bio uništen. Nakon sinoćnjih padavaina vjerovatno će morati obnavljati usjeve.

Ljute se, kažu, i na nemarne komšije koje nisu očistile okolne potoke koji odnose površinske vode, zbog čega su oni bili začepljeni i voda se izlila na cestu. Asfaltirani dio puta, kako su nam ispričali, zbog nanosa pijeska i kamenja, sada izgledaju kao makadam.

Prema informacijama Civilne zaštite iz Srebrenika, najkritičnije je u naseljima Bare, Špionica i Ormanica, gdje se rijeka Tinja izlila iz svog korita i poplavila oko 30 hektara poljoprivrednog zemljišta. Ispod Koprića mosta jutros u 7 sedam sati nivo rijeke Tinje bio je 356 centimetara, a izdato je i crveno upozorenje za poplave, te žuto za grmljavinsko nevrijeme.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši