Bećirović: “HDZ postaje nosilac južnoafričkih vrijednosti etničkog aparthejda”

Tokom rasprave o dnevnom redu 45. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zastupnik Socijaldemokratske partije BiH dr. Denis Bećirović zatražio je da zastupnici razmatraju informaciju Vijeća ministara o realizaciji usvojene inicijative koja predviđa da Vijeće ministara BiH dostavi prijedlog izmjena Ustava BiH s ciljem implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava.
denis

- Vi iz HDZ-a predlažete u Izbornom zakonu zone A, B, C, ... To je ustvari jedan čisti eufemizam, to su etnička geta A, B, C... Pokušavate da radite ono što se ni na koji način više ne bi smjelo raditi u ovoj zemlji. Sa prijedlogom Izbornog zakona koji je upućen u Dom naroda vi iz HDZ-a postajete nosioci južnoafričkih vrijednosti, ali iz vremena najcrnijeg etničkog aparthejda - kazao je Bećirović.

Podsjetio je da je taj dom zadužio Vijeće ministara još u novembru da pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi izmjene Ustava kojima se osigurava potpuna implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci".

Bećirović je prihvatio prijedlog Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, zatraživši samo još određivanje roka za dostavljanje te informacije, ali Džaferović je kazao da će u urgenciji navesti da je potrebno informaciju dostaviti u što skorijem roku.

(Bportal.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>