BiH Vijesti Vijesti

Banke danas blokirale oko milion i po KM sredstava UIOBiH

Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIOBiH, rekao je da je razlog za umanjenu raspodjelu blokada sredstava sa uplatnih računa javnih prihoda od indirektnih poreza od strane Nove banke u iznosu od 1,1 milion KM.

– Pored ovih sredstava, dodatno su blokirana sredstva u iznosu od 478.000 KM, a radi se o sredstvima koja ne idu u raspodjelu prihoda korisnicima već o sredstvima na depozitnom računu Uprave, a to su sredstva građana BiH koja su uplaćivali za osiguranje carinskog duga – kazao je Kovačević.

Od tog iznosa Nova banka je blokirala 226.000 KM, a NLB banka iznos od 252.000 KM.

– UIO je u više navrata inicirala kod Upravnog odbora rješavanje problema presude koju je dobila Republika Srpska još 7. maja 2015 godine u iznosu od 15 miliona KM zbog kašnjenja poravnanja za 2009. i 2010. godinu. Na zadnjoj sjednici u ponedjeljak poslali smo i prijedlog odluke o izvršenju sudske presude na način da se svakog mjeseca izdvoji iznos od 3 miliona KM koji pripadaju FBiH i prebace u korist RS-a. Upravni odbor nije usvojio taj prijedlog – rekao je Kovačević novinarima u Banjoj Luci i dodao da je ukupni iznos sa kamatama oko 28 miliona KM.

On je objasnio da je u sistemu Jedinstvenog računa uključeno 12 komercijalnih banka. Kod svake banke postoje tri uplatna računa za javne prihode i jedan račun za povrat PDV-a i ostalih sredstava koje UIO iz zakonskih razloga mora izvršiti kao povrat. Pored toga, kod tih se banaka nalaze i depozitni računi na koje građani BiH i obveznici uplaćuju depozite kao osiguranje carinskog duga.

Sa današnjim danom UIO je na Jedinstveni račun ukupno prikupila 2 milijarde i 837 miliona KM što je za 250 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine.

(Bportal.ba/Anadolija)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši