BiH Vijesti Vijesti

Banja Luka: Zabranjen rad lokala i točenje alkohola, Mladićev sin uz srpske zvaničnike

600_15154874711515413931transporter-rs
Transporteri od jučer na banjalučkim ulicama FOTO: Faktor.ba

Iako ove godine, a nakon odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao Dan RS, u zvaničnom programu nije planiran vjerski dio proslave, a na pozivnicama se više ne spominje “krsna slava RS-a Sveti arhiđakon Stefan”, patrijarh srpski Irinej u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjoj Luci predvodi svetu arhijerejsku liturgiju, što je bila praksa i ranijih godina.

Liturgiji prisustvuju srpski zvaničnici RS-a, ministri u Vladi tog bh. entiteta, predstavnici političkih stranaka sa srpskim predznakom, te, između ostalih, i Darko Mladić, sin haškog optuženika Ratka Mladića.

Obilježavanje neustavnog Dan RS-a, počinje nastupom banjalučkih osnovaca na glavnom banjalučkom trgu, nakon čega će entitetski predsjednik Milorad Dodik uručiti odlikovanje bivšem srbijanskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću.

U popodnevnim satima najavljen je defile pripadnika policije, vatrogasaca, lovaca i drugih službi te akademija i prijem.

Vladu Srbije na obilježavanju neustavnog Dana RS-a u Banjoj Luci, kako je najavljeno, predstavljat će potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović, kao i ministar odbrane Aleksandar Vulin, a prisutan će biti i generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas neće biti u Banjoj Luci zbog, kako je rečeno u njegovom uredu, ranije preuzetih obaveza.

Najavljeno je i prisustvo predsjednika Južne Osetije Anatolija Bilibova, koji će sutra s ministrom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a Zlatanom Klokićem potpisati memorandum o saradnji RS-a i Južne Osetije.

Bošnjački zvaničnici u RS-u su, 5. januara, podnijeli apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o “Danu RS-a”, jer ga smatraju neprihvatljivim.

(Bportal.ba/Fena/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši