BiH Slider Slider Vijesti Vijesti

Bakir Izetbegović komentirao Strategiju Evropske komisije

600_15179332691515491007bakir-izetbegovic-predsjednistvo-22112016-MZ_(12)

– Nova strategija ostavlja mogućnost da do 2025. godine učestvujemo u otvorenoj trci, u kojoj možemo sustići i presitići države koje su trenutno ispred nas na putu članstva u EU-u. Na političkim liderima u Bosni i Hercegovini je da period koji je pred nama iskoristimo za ispunjavanje uvjeta i provođenje reformi koje će transformisati našu državu, društvo i ekonomiju, usklađujući ih sa evropskim standardima i vrijednostima – kazao je Izetbegović.

Izetbegović kao veoma važnu ističe činjenicu da će u skorije vrijeme biti posvećena posebna pažnja uvezivanju EU-a i zapadnog Balkana u oblasti sigurnosti, a s ciljem zajednočkog kreiranja odgovora na vanjske sigurnosne izazove i prijetnje s kojima se zajednički suočavamo.

– Jednako bitnim smatram da je u Strategiji istaknuto da buduće članice ne mogu blokirati pristupanje drugih zemalja kandidatkinja, kao i da će sve zemlje prije ulaska u EU morati riješiti bilateralne sporove, uz obavezu poštivanja međunarodnog prava i obavezno pristajanje na arbitražu u slučaju da međusobno ne riješe sporove – kazao je član Predsjedništva BiH.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši