BiH Vijesti

Bajramska čestitka potpredsjednika Salkića: Budite oslonac i vjetar u leđa Bošnjacima u bh. entitetu RS, posebno u bajramskim danima

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS uputio je danas čestitku muslimanskim vjernicima u Bosni i Hercegovini i dijaspori u povodu predstojećeg Kurban-bajrama.

U čestitci stoji:

Radost najvećeg muslimanskog blagdana Kurban – bajrama i ove godine će se osjetiti na svakom pedlju naše domovine Bosne i Hercegovine. Posebno je zadovoljstvo činjenica da će bajramsku radost, zajedno sa svojim porodicama i komšijama, podijeliti Bošnjaci muslimani u bh. entitetu RS, od Trebinja, Rudog i Višegrada, preko Podrinja, Semberije, Posavine, do Doboja, Mrkonjić Grada i Krajine. Uprkos teškim vremenima i iskušenjima, njihovo žrtvovanje i neupitna borba za opstanak na svojim višestoljetnim ognjištima, inspiracija je za sve nas. Suočeni sa nepravdom, oni, zajedno s nama, nastavljaju podizati svoje porodice, školovati djecu i boriti se za sretniji život, vjerujući u izgradnju države Bosne i Hercegovine sa jednakim mogućnostima za sve njene građane.

Istovremeno, u svim ovim krajevima, još dugo vremena, bajramska radost će se miješati sa bajramskom tugom. Gotovo da ne postoji bošnjačka kuća u ovom entitetu u kojoj za bajramskom sofrom neće nedostajati neko od najmilijih. Ta bolna činjenica je posljedica agresije, etničkog čišćenja i genocida. Zbog toga, svi koji mogu, neka budu oslonac i vjetar u leđa Bošnjacima u entitetu RS, posebno u bajramskim danima, kada potvrđuju da su u svojoj vjeri, na svojoj zemlji i u svojoj domovini Bosni i Hercegovini.

Neka nas najveći muslimanski blagdan kao zajednicu dodatno učvrsti i ujedini, a mi pokažimo da smo dostojni emaneta kojeg su nam ostavili naši najmiliji, naši šehidi. I nikada ne smijemo i nećemo odustati, niti izdati vrijednosti za koje su mnogi živote dali. Bez obzira gdje danas žive, obaveza svih Bošnjaka koji su protjerani, jeste da vode brigu o svojim ognjištima i o mjestima gdje se nalaze mezarja naših šehida. Naši građani koji žive izvan domovine, sve više pokazuju svoju ljubav, svoju podršku i privrženost domovini.
Bajramske dane provedite njegujući najveće vrijednosti islama. Čuvajte vaše porodice, obilazite rodbinu i prijatelje, pomažite one kojima je pomoć potrebna, budite jedinstveni, a bajramsku baklavu podijelite sa komšijama pravoslavcima, katolicima i ostalima.

Poštovani muslimani u Bosni i Hercegovini i u dijaspori,

Neka i ovaj Kurban-bajram donese blagost u naša srca, radost u naše domove i neka nas učini odlučnim i predanim da čuvamo mir, slobodu i domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Bajram šerif mubarek olsun!“

(Bportal.ba)

Podijeli na društvene mreže!