BiH Slider Vijesti

Bajramović sindikalnim novcem plaćao medijske napade na druge sindikaliste

Dokaz ovim tvrdnjama je račun koji je SSSBiH ispostavilo Udruženje MFP iz Mostara koje je vlasnik novinske agencije Atrakcija (www.atrakcija.net), a komunikaciju sa sindikatom ispred ove agencije vršio je novinar Azer Jugo.

Na računu koji je upućen sindikatu vidi se da je za 14 medijskih objava potrebno platiti 750 KM sindikalnog novca.

O kojoj vrsti medijskih objava se radi svjedoči screenshot emaila koji je novinar Jugo uputio na adrese SSSBiH, predsjednika sindikata Ismeta Bajramovića te Selvedina Šatorovića, jednog od kandidata za predsjednika SSSBiH.

– Ismete, vidi ovo da idemo kao odgovor na Kopića, evo tekst – stoji na početku e-maila.

– Grupacija sindikalista zatražila je da se provjeri i objavi odakle dolaze uplate tzv. sindikatu Solidarnosti iz Tuzle te privatne račune predsjednika Sindikata Solidarnost Sakiba Kopića, potvrđen je Radničkom media servisu. Kako je rečeno, “privatni” sindikat Sakiba Kopića u direktnoj je funkciji vlasti i lobija iz vlasti i jedne političke vladajuće stranke te je od njih i finansiran, zbog čega je i zatraženo da SSSBiH osnuje Komisiju koja će zatražiti porijeklo, relacije i veze doznaka i uplata na račune Sakiba Kopića i njegovog sindikata, a nakon toga sve će biti objavljeno u javnosti i dostavljeno svim sindikatima, potvrdila je za Radnički media servis grupacija sindikalista – tekst je članka koji je dogovaran.

Povodom ovih informacija, kontaktirali smo predsjednika SSSBiH Ismeta Bajramovića koji nije želio komentirati ovo pitanje.

Šatorović je u izjavi za Faktor kratko kazao da je “protiv svih vrsta diskreditacija”.

– Smatram da mediji trebaju svoju uređivačku politiku zasnivati na objektivnosti – kratko je komentarisao Šatorović.

Kontaktirali smo i novinara Azera Jugu koji je potvrdio sadržaj navedenog e-maila i kaže da ima ugovor sa SSSBiH i da je njegova uloga konsultativna.

– Radimo sa SSSBiH, i sa raznim drugim sindikatima kako u FBiH tako i u RS-u. Oni nama plaćaju saopćenja, a mi im dajemo i savjete iz oblasti medija – kazao je Jugo.

Tekstovi objavljeni na web stranici atrakcija.net su usmjereni između ostalih i na predsjednicu Sindikata trgovine Mesihu Beširević koja se dugi niz godina protivi Bajramoviću i nekim od poteza koje on vuče. U tekstovima na stranici Atrakcija napadnuta je i Lejla Ćatić, predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH. Iz ovog sindikata dolazi i Redžo Kurić, jedan od kandidata za predsjednika SSSBiH koji je također ismijavan na stranicama agencije Atrakcija.

Primjere nekih od tekstova pogledajte u fotogaleriji.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši