Regija i Svijet Regija i Svijet Svijet

Australac Brenton Tarran ranije najavio da će napasti džamije

Dvadesetosmogodišnji australski ekstremist koji se na Twitteru identificirao kao Brenton Tarrant izvršio je napad na vjernike u džamiji Al Noor na Novom Zelandu, prenijeli su svjetski mediji.

Svjedoci su kazali da su čuli rafalnu paljbu, a Tarrant je napad prenosio na svojoj Facebook stranici.

Tarrant prije nego je izvršio napad na džamiju Al Noor u gradu Christchurch na Novom Zelandu objavio je tzv. manifest sa najavom napada na 73 stranice.

U objavljenom dokumentu opisao je kako je inspirisan norveškim masovnim ubicom Andersom Breivikom. U svom manifestu je kazao d aje prvobitno planirao napad na Dunedin džamiju, ali se kasnije predomislio. Svoj manifets je objavio samo nekoliko sati prije napada pod nazivom “The Great Reppacement”.

Na oružju je imao ispisana određena imena, među kojima su i Stefan Lazar i drugi.

Na užasnom dokumentu od 73 stranice, on sebe opisuje kao “običnog bijelca”, kako je rođen “u radničkoj klasi, u porodici sa malim prihodima”, te kako je „odučio ustati kako bi osigurao budućnost svome narodu“.

Napisao je kako je izveo napad kako bi “direktno smanjio imigracione stope u evropskim državama”.

On je, kako dalje piše, “želio pokazati uljezima kako naše zemlje nikad neće biti njihove, naša domovina je samo naša i sve dok bijeli čovjek živi oni neće nikada pokoriti naše zemlje i zamijeniti naše ljude”.

Tarrant je uhapšen sa još dvojicom muškaraca i jednom ženom.

Nakon napada u Christchurchu planirao je napad i u drugom gradu.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!