BiH Izdvojeno Slider Vijesti

Armija RBiH je prije 26 godina formirana kao svojevrstan odgovor na zlo

Armija RBiH je sastavljena od jedinica Teritorijalne odbrane (TO BiH), dijela tadašnje Patriotske lige BiH (PL BiH) i bila je u vrijeme rata jedina legitimna vojna snaga na teritoriji BiH. Bila je sastavljena od sedam korpusa koji su obuhvatali regije: sarajevsku, tuzlansku, zeničku, travničku, mostarsku, regiju sadašnjeg Unsko-sanskog kantona i područje Konjica i okolice.

Vrhovni zapovjednik Armije RBiH je bio predsjednik Republike Alija Izetbegović. Multietnički karakter Bosne i Hercegovine nametnuo je i takvu oružanu snagu, uprkos pojedincima kojima takav ustroj tada nije odgovarao i uprkos pojedincima koji danas to osporavaju.

Petnaesti april je svakako jedan od najznačajnijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine, jer su tog dana zvanično formirane snage koje su uprkos mnogo brojnijem i daleko bolje naoružanom agresoru, uspjele odbraniti zemlju i njen teritorijalni suverenitet i integritet.

U prvim danima agresije pripadnici Armije BiH su bili gotovo bez ikakve opreme, ali i iskustva i opće pripremljenosti na ono što ih čeka. Nedostajalo je oružje da se suprotstave daleko nadmoćnijem neprijatelju koji je raspolagao i teškom artiljerijom koja je pripadala JNA, zajedničkoj vojsci bivše države.

Snage koje su uspjele odbraniti BiH su kasnije zajedno sa HVO-om prerasle u Vojsku FBiH, a potom su, nakon 2005. godine, postale dio Oružanih snaga BiH, koje su prethodnih godina ujedinjene dosta dobro funkcionirale u državi.

Godišnjica formiranja Armije RBiH se obilježava danas i sutra prigodnim svečanostima, a jutros je na mezarju Kovači položeno cvijeće i odata počast poginulim borcima.

(Bportal.ba/Klix)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši