Regija i Svijet Regija i Svijet Svijet Svijet

Arapska liga uzvraća Trumpu: „Zatražit ćemo priznanje države Palestine s istočnim Jeruzalemom kao prijestolnicom“

To je rekao jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom Arapske lige Ahmedom Abulom Gheitom nakon razgovora u Amanu o statusu Jeruzalema.

U razgovorima su učestvovali ministri vanjskih poslova Egipta, Saudijske Arabije, Maroka i Palestinske uprave kao i državni ministar Ujedinjenih Arapskih Emirata zadužen za vanjske poslove.

“Postoji politička odluka da se prizna Jeruzalem kao glavi grad Izraela i mi težimo da postignemo međunarodno političko rješenje da se prizna palestinska država s (istočnim) Jeruzalemom kao njenim glavnim gradom”, rekao je Safadi.

Abul Gheit je najavio da će se širi sastanak ministara vanjskih poslova arapskih zemalja održati krajem ovog mjeseca.

Kontroverzna odluka američkog predsjednika SAD Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela izazvala je proteste u arapskim i drugim muslimanskim zemljama i odbačena je u neobavezujućoj rezoluciji Generalne skupštine UN.

Status Jeruzalema je jedan od najvećih sporova u izraelsko-palestinskom sukobu. Izrael je anektirao istočni Jeruzalem nakon što ga je okupirao u ratu 1967. godine.

Međunarodna zajednica nikada nije priznala aneksiju, ali Izrael tvrdi da je čitav Jeruzalem vječni glavni grad Izraela, dok Palestinci u istočnom dijelu tog grada planiraju sjedište svoje buduće nezavisne države.

Safadi je rekao da Arapi imaju tri glavna cilja, uključujući poništenje Trumpove odluke.

“Prema međunarodnom pravu Jeruzalem je okupirana zemlja”, rekao je jordanski ministar.

Ranije u subotu jordanski kralj Abdulah Drugi sastao se sa arapskim diplomatima i rekao da se pitanje Jeruzalema mora riješiti u okviru pravednog i trajnog mirovnog sporazuma Palestinaca i Izraelaca.

Jordan je drugi arapski susjed, poslije Egipta koji je potpisao mirovni sporazum s Izraelom 1994. godine, a također je zaštitnik svetih mjesta u Jeruzalemu.

U kraljevini su izbili protesti protiv Izraela i SAD nakon Trumpove odluke koja je označena protivnom međunarodnom pravu.

(Bportal.ba/SB)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši