Regija Regija i Svijet

AP uoči posjete Putina Srbiji: Već ima svoje selo, figuru, šljivovicu, a sad će dobiti i crkvu “Putinku”

Predsjednik Rusije Vladimir Putin već ima selo nazvano po svom imenu, voštanu figuru, brend šljivovice, nekoliko kafea u Srbiji nosi njegovo ime, a sada će dobiti i crkvu “Putinku” u selu Banstol, na sjeverozapadu Srbije, prenosi AP uoči posjete ruskog šefa države, uz ocjenu da se Srbija među zemljama u regionu pokazala kao vjerni saveznik Rusije.

Putin dolazi u zvaničnu posjetu Srbiji u četvrtak, a stanovnici tog mjesta su nestrpljivi da vide da li će ih ruski predsjednik posjetiti i vidjeti crkvu, koja je još u izgradnji. Ova crkva se neformalno zove Putinova crkva, jer je on simbol nove, uzdignute Rusije, Rusije u koju su Srbi ponovo vjeruju, rekao je lokalni inicijator projekta Branko Simonović.

Istorijske bliske veze između Rusije i Srbije su nedavno vidljivo obnovljene poslije snažnih napora Putina da vrati uticaj Moskve u nekadašnjim komunističkim zemljama istočne Evrope. Ruski interesi u regionu povezani su njegovom strateškom pozicijom između Istoka i Zapada.

Od osam susjeda Srbije, pet je član NATO, četiri Evropske unije i još dva su u procesu evropskih interacija.

Srbija se pokazala kao vjerni saveznik Rusije, iako je zemlja u procesu priključivanja članstvu u EU. Beograd je odbio da se pridruži sankcijama Zapada protiv Rusije zbog Ukrajine i obećala je da neće postati članica NATO. Analitičari vjeruju i da snažne veze između srpske i ruske crkve igraju važnu ulogu u obnovi ruskog uticaja među Srbima poslije raskida bivše Jugoslavije i njenog lidera Josipa Broza Tita sa Sovjetskim Savezom i okretanja i jačanju veza sa Zapadom.

Majice sa Putinovim likom prodaju se danas na ulicama, a u vladi Srbije sjede otvoreno pro-ruski ministri.

Istraživanja pokazuju kako većina Srba vjeruje da je Rusija najveći saveznik i najveći donator, uprkos mnogo većoj zapadnoj ekonomskoj i svakoj drugoj vrsti pomoći balkanskim zemljama. Putinova popularnost dolazi najviše iz podrške Kremlja Srbiji protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, a crkva opet Kosovo smatra svojim “mjestom rođenja” i prostorom gde je najviše srednjovjekovnih vjerskih i kulturnih znamenitosti smješteno.

Patrijarh srpski Irinej nedavno je rekao da Srbija želi dobre odnose sa Evropom, Sjedinjenim Državama i Rusijom, ali od kada se interesi Zapada “suprotstavljaju našim, nema sumnje da je onda Rusija na prvom mjestu”.

Srpska crkva pokazala je lojalnost da je stala na stranu ruske crkve prilikom proglašenja nezavisnosti ukrajinske crkve od Moskve.

Najvažnija možda tačka jednodnevnog boravka Putina bit će posjeta Hramu Svetog Save, gdje su jedan od mozaika oslikali ruski umjetnici, od novca koje je donirao Kremlj.

(Bportal/Index.ba)

Podijeli na društvene mreže!