Analitičari iz Hrvatske o Kolindinom izletu u Ankaru: “Posjeta će se obiti o glavu hrvatskoj zajednici u BiH”

Analitičari u Hrvatskoj saglasni su u ocjeni da je posjeta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Turskoj i susret sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom bio neuspjeh, jer nije uspjela u cilju kojeg je sama najavila – dobivanju podrške Ankare za izmjenu izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini.
479FC745-41F3-493B-8132-4435872FF73B_cx0_cy3_cw0_w1023_r1_s

Politički analitičar i bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji Božo Kovačević za Radio Slobodna Europa (RSE) kaže da se moglo i očekivati da od posjete ne bude nikakvih rezultata.

"Ta je posjeta unaprijed bio osuđena na neuspjeh, ako je njena glavna svrha bila pridobiti predsjednika Erdogana da utječe na bošnjačku stranu u BiH kako bi prihvatila promjenu izbornog zakonodavstva. Hrvatska, čini se, nema ništa zauzvrat ponuditi Turskoj. Nije bilo jasno koji bi bio motiv predsjednika Erdogana da udovolji tom zahtjevu hrvatske strane, jer bi jedna od mogućih posljedica bilo pogoršanje odnosa sa bošnjačkom stranom, na koju Turska, očito, ima utjecaj", ocjenjuje Kovačević.

Politički analitičar Žarko Puhovski komentarisao je RSE njenu namjeru lobiranja za promjenu izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini.

"U tom pogledu je ona sadržajno sasvim sigurno u pravu. Taj zakon kakav je sada duboko je diskriminatorski i ona je u pravu sa stanovišta međunarodnog prava – predsjednica Hrvatske koja kao potpisnica Daytonskog sporazuma ima neke posebne ovlasti u njegovoj implementaciji. Međutim, to je izvedeno na traljav način koji će se, zapravo, obiti o glavu ne samo gospođi Grabar-Kitarović, što nije najgora stvar na svijetu, nego upravo i hrvatskoj zajednici u Bosni i Hercegovini", ističe Puhovski.

Socijaldemokratski zastupnik i zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova u Milanovićevoj vladi Joško Klisović za jednu privatnu televiziju je kazao da je predsjedničin posjet Ankari neuspjeh, jer nije uspjela u cilju kojeg je sama najavila – dobiti tursku podršku za izmjenu izbornog zakonodavstva u BiH.

"Inače, mislim da je poslana kriva poruka, jer je naša predsjednica odlazeći Erdoganu, da li svjesno ili nesvjesno, poslala, na žalost, poruku kako smatra da je Turska tutor Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, a valjda je onda Hrvatska tutor Hrvata u Bosni i Hercegovini. To je pogrešno! To su dva politička naroda koji moraju samostalno brinuti o svojoj sudbini, a mi im u tome možemo pomoći. To je Erdogan na kraju krajeva i poručio vrlo javno našoj predsjednici", kaže Klisović.

Više na portalu Radija Slobodna Evropa.

(Bportal.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>