Regija i Svijet Svijet

Amerikanci izašli na ulice i poručili: Trump nije iznad vladavine prava

Stotine hiljada stanovnika u brojnim gradovima Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izašlo je na ulice sa zahtjevom da se specijalnom tužiocu Roberu Muelleru dozvoli da okonča istragu o ruskom utjecaju na američke predsjedničke izbore, javlja Anadolu Agency (AA).

Građani u brojnim saveznim američkim država izrazili su nezadovoljstvo zbog mješanja predsjednika Donalda Trumpa u istragu o Rusiji, te zatražili da specijalni tužilac dovede do kraja istragu koja je pokrenuta nakon tvrdnji o uplitanju Rusije u predsjedničke izbore krajem 2016. godine.

“Niko nije iznad vladavine prava”, jedna je od parola koja se često mogla čuti tokom sinoćnjeg okupljanja građana u New Yorku.

“Sklonite ruke s Muellera” odjekivalo je 7. avenijom dok su se demonstranti iz pravca Times Squeara kretali prema trgu Union. Demonstranti su također nosili i transparente s porukama “Zaštitite Ustav”, “Zaštitite Muellera”, “Trump/Pense moraju otići”, “Trump nije iznad vladavine prava”…

Demonstranti su, alaudirajući na odluku Bijele kuće da oduzme akreditaciju novinaru CNN-a Jimu Acosti nakon prepirke novinara s predsjednikom Donaldom Trumpom, uputili jasnu poruku: “Ostavite medije na miru”.

Jedan od elemenata koji je posebno utjecao na pokretanje protesta u SAD-u je odluka ministra pravde Jeffa Sessionsa da se povuče iz istrage o Rusiji, a po želji predsjednika Trumpa. Matthew Whitaker, koji je privremeno zamijenio Sessionsa, istog dana je pozvao da se umanji dimenzija istrage.

(Bportal / Anadolija)

Podijeli na društvene mreže!