BiH Vijesti

Američki zvaničnici protiv uvođenja rezervnog sastava policije u RS-u

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Metju Palmer (Matthew Palmer), koji od prošle sedmice boravi u našoj zemlji, sastao se danas u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država s čelnicima policijskih agencija u BiH.

U zgradu ambasade su stigli ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, ministar FBiH unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum, te direktori Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić, Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić i Granične policije BiH Zoran Galić.

Prisustvovao je i direktor Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Perice Stanić. Sastanku bi trebao prisustvovati i zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman.

Na sastanku je najviše govora bilo o migrantskoj krizi u BiH i o rezervnom sastavu policije u RS, a nakon svega je, kao što je poznato, najavljeno i formiranje rezervnog sastava u FBiH.

SAD nisu za uvođenje rezervnog sastava policije u RS i ne podržavaju takvu odluku. Što se tiče migrantske krize, zvaničnike SAD zanimalo je na koji način policijske agencije izlaze na kraj s ovim problemom.

Da su ovo bile teme sastanka potvrdio je novinarima i Aljoša Čampara.

Ostali učesnici nisu davali izjave, a kako saznajemo, o sastanku će se iz Ambasade SAD oglasiti saopćenjem za javnost.

(Bportal / Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!