Regija i Svijet Svijet

Američki predsjednik izjavio da SAD traži način za izlazak iz rata u Afganistanu

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je tokom sastanka sa pakistanskim premijerom Imranom Kanom da SAD rade sa Islamabadom na pronalaženju načina za izlazak iz rata u Afganistanu.

Trump je naveo da postoji mogućnost obnove američke pomoći Pakistanu, zavisno od razvoja situacije i ponudio je pomoć Islamabadu u pokušaju da poboljša odnose sa Indijom.

Kan je rekao Trumpu da postoji samo jedno rješenje za Afganistan i da mirovni sporazum s talibanima nikad nije bio bliži. On je izrazio nadu da će u narednim danima biti u mogućnosti da od talibana zatraži da nastave razgovore.

Analitičari ističu da Trump želi da okonča američko vojno učešće u Afganistanu i da smatra da je saradnja Pakistana od ključne važnosti u bilo kakvom dogovoru za okončanje rata.

Washington od Islamabada traži da izvrši pritisak na afganistanske talibane za postizanje dogovora o trajnom prekidu vatre, prenosi Srna.

Trump je prošle godine ukinuo vojnu pomoć vrijednu više miliona dolara za Islamabad kojeg optužuje da postaje utočište militantima što Pakistan negira.

(Bportal / Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!