Američki potpredsjednik zaprijetio: Snažno ćemo odgovoriti na korištenje nuklearnog oružja

Sjedinjene Američke Države dočekat će svaki sjevernokorejski napad "snažnim i efikasnim" odgovorom, obećao je u srijedu potpredsjednik Mike Pence stojeći na palubi masivnog američkog nosača aviona usidrenog u Japanu.
mike-pence

Zamjenik Donalda Trumpa u posjeti je u ovom regionu kako bi umirio saveznike koji su uznemireni zbog ubrzanog raketnog programa Pjongjanga i njegove prividne spremnosti da izvrši još jedno zabranjeno nuklearno testiranje u misiji razvijanja atomskog oružja koje bi moglo pogoditi kopno SAD-a, izvještava AFP.

Pence, čija je posjeta počela u Južnoj Koreji dan nakon propalog pokušaja lansiranja projektila za koji analitičari smatraju da je nove vrste, nazvao je opasnom prijetnju od ovog izoliranog režima, prenosi Fena.

Na palubi nosača aviona Ronald Reagan, potpredsjednik je kazao trupama da se on tu nalazi u momentu kada se "olujni oblaci skupljaju na horizontu" sjeveroistočne Azije.

- Sjeverna Koreja je najopasnija i neposredna prijetnja miru i sigurnosti u azijskom Pacifiku - rekao je Pence.

Ali, "mi ćemo pobijediti svaki napad i na svako korištenje konvencionalnog ili nuklearnog oružja snažno i efikasno odgovoriti", kazao je.

(Bportal.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>