Američki div u problemima: “Vlasti su upale u tvornicu i preuzele kompletno postrojenje, ukrali su nam i automobile!”

Američka kompanija General Motors objavila je u srijedu da su venezuelanske vlasti nezakonito preuzele njezinu tvornicu u industrijskom središtu Valencije i najavila da će pokrenuti sve potrebne pravne mjere kako bi obranila svoja prava.
Venezuela

Venezuelanska vlada preuzela je tvornicu GM-a nakon produbljivanja ekonomske krize u toj zemlji koju vode ljevičari i koji su već prije svojim potezima razbjesnili mnoge američke tvrtke.

"Jučer su vlasti neočekivano preuzele postrojenje GMV-a (General Motors Venezolana), sprječavajući redovne aktivnosti. Osim toga, i druga imovina kompanije, poput vozila, ilegalno je uzeta iz naših objekata", navodi se u priopćenju tvrtke u srijedu.

Kompanija je upozorila da bi zapljena predstavljala nepopravljivu štetu za tvrtku, za njenih 2.678 radnika, 79 trgovaca, ali i njezine dobavljače.

Ministarstvo informiranja Venezuele nije odgovorilo na upite o dodatnim informacijama o tom potezu.

Venezuelanska automobilska industrija potonula je pogođena nedostatkom sirovina zbog vrlo složenih kontrola tečaja valute i stagnacije lokalne proizvodnje, zbog čega su mnoge tvornice prestale s proizvodnjom.

Početkom 2015. godine je kompanija Ford Motor otpisala svoju investiciju u Venezueli u vrijednosti od 800 miliona dolara.

Ekonomska kriza u zemlji pogodila je i mnoge druge američke tvrtke, uključujući i proizvođače hrane te farmaceutsku industriju. Sve ih veći broj otpisuje svoje operacije u Venezueli.

Venezuelanska vlada već je i prije preuzimala tvornice, pa je tako 2014. objavila "privremeno" preuzimanje dvije tvornice koje su pripadale američkom proizvođaču sredstava za čišćenja Clorox koji je kasnije napustio poslovanje u toj zemlji.

Venezuela je suočena s oko 20 arbitražnih postupaka zbog nacionalizacija koje su provedene u vrijeme pokojnog predsjednika Hugo Chaveza.

A kriza i protesti u toj zemlji sve su žešći. Sinoć su tokom protesta protiv predsjednika Nicolasa Madura ubijeni mladić i djevojka, a od početka mjeseca u protestima je poginulo ukupno sedam osoba, a uhapšeno 270.

Opozicija u Venzueli organizirala je proteste u Caracasu i drugim gradovima optužujući Madura za rušenje demokratije i guranje ekonomije u haos.

Na ulicama su se okupile stotine hiljada ljudi, uključujući i Madurove pristaše koji su na njegov zahtjev u glavnom gradu organizirali kontraproteste, a diljem zemlje između dviju strana zabilježeni su sukobi.

Maduro tvrdi da su protesti zapravo pokušaj opozicije da izazove puč radi ukidanja socijalizma u Venezueli, dok opozicija s druge strane optužuje predsjednika za diktaturu, a njegovu vladu da uz pomoć naoružanih civila širi nasilje i strah.

(Bportal.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>