Ambasadorica Cormack: Odluka o sankcijama ostaje dok Dodik ne promijeni svoju politiku

"Bilo bi nam veliko zadovoljstvo da vidimo da se predsjednik Dodik (Milorad) zalaže za istinsku implementaciju vladavine zakona, poštovanje Ustavnog suda i napretka u sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, što uključuje i teritorijalni integritet BiH, ali i da odbacuje bilo kakav govor o secesiji. Mi bismo to pozdravili, ali to je odluka koju on mora donijeti", kazala je američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack.

dodo9

Na pitanje Srne da li je doprinijela da SAD uvedu sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i, ako jeste, zašto, kao i da li namjerava da se sastane sa njim, budući da se nikada zvanično nisu sastali, ni prije sankcija, ambasadorica Cormack je odgovorila da pojedinci ne odlučuju u američkoj politici sankcija. 

- O sankcijama odlučuje više agencija u SAD, to vodi Ministarstvo trezora i Kancelarija za kontrolu imovine stranaca i viši nivoi američke vlade. Shvatam da bi nekim ljudima bilo lakše da mogu reći da je to odluka pojedinca i da mogu mene kritikovati. Ali, to nije politika američke Vlade-  kazala je Cormackova. 

Ona tvrdi da je ta odluka donesena zato što je Dodik "narušio odluku Ustavnog suda BiH, nije poštovao vladavinu zakona i zato što je protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma", te poručuje da odluka, koju podržava američka vlada, a ne pojedinac, ostaje važeća. 

- Bilo bi nam veliko zadovoljstvo da vidimo da se predsjednik Dodik zalaže za istinsku implementaciju vladavine zakona, poštovanje Ustavnog suda i napretka u sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, što uključuje i teritorijalni integritet BiH, ali i da odbacuje bilo kakav govor o secesiji. Mi bismo to pozdravili, ali to je odluka koju on mora donijeti- zaključila je Cormackova. 

Na pitanje da li je Jugoistočnoj Evropi, odnosno Balkanu, potrebno stalno američko vojno prisustvo, kako je nedavno predložila američka nevladina organizacija "Atlantski savjet", Cormackova je odgovorila da su članovi američke Vlade saopćili koji su joj ciljevi na Balkanu, a to je podrška građanima u regionu da ostvare ciljeve koji su sebi postavili. 

- Američka administracija predsjednika Trumpa podržava rad širom Balkana kako bi se pomoglo ovim zemljama da napreduju ka ciljevima koje su odabrale. To odražava američku inostranu politiku i, također, odražava njegov osjećaj da radi za interese američke spoljne politike, koji su zasnovani na izgradnji mirnog svijeta u kojem naša i sve druge zemlje mogu raditi na postizanju istih ciljeva na Balkanu- navela je Kormackova u intervjuu za Srnu i Fenu.

(Bportal.ba/SB)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>