BiH Vijesti Vijesti

Ambasador Velike Britanije u BiH: Treba vidjeti šta Višković podrazumijeva pod žandarmerijom

Predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković izjavio je danas da će manji bh. entitet, ako ne može imati rezervni sastav policije, formirati žandarmeriju po ugledu na sve zemlje u okruženju i u svijetu.

Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field komentirao je na Twitteru ove izjave.

“Pozdravljamo odluku RS-a da ne poduzima dalje korake u formiranju rezervnog sastava policije – takvi koraci u oba entiteta bi bili destabilizirajući. Potrebno je vidjeti šta se u ovom kontekstu podrazumijeva pod ‘žandarmerijom'”, napisao je Field na Twitteru.

“Svi nivoi trebaju efikasnije saradjivati po pitanju stvarnih sigurnosnih izazova, uključujući i one koji su povećani zbog migrantske situacije u BiH”, dodao je.

Matt Field

@MattFieldUK

Pozdravljamo odluku RS-a da ne poduzima dalje korake u formiranju rezervnog sastava policije – takvi koraci u oba entiteta bi bili destabilizirajući. Potrebno je vidjeti šta se u ovom kontekstu podrazumijeva pod “žandarmerijom”… 1/2

See Matt Field's other Tweets
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske odlučilo je da reorganizuje svoje interventne snage radi bržeg i efikasnijeg odgovora na bezbjednosne izazove sa kojima se suočava RS, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata.

Tako će, radi boljeg funkcionisanja Јedinice za podršku biti promijenjen naziv uŽandarmerija, koja će biti dopunjena aktivnim sastavom MUP-a, prevashodno mladim policajcima koji su policijsko obrazovanje stekli na Policijskoj akademiji, saopšteno je iz MUP-a RS-a.

S obzirom na to da je za uspostavljanje rezervnog sastava policije potreban duži period radi konkursnih procedura i selekcije, opremanja uniformama i drugom opremom, kao i vrijeme za adekvatnu obuku, pojašnjavaju iz MUP-a, iz Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Srpske, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, povlače se članovi koji se odnose na rezervni sastav policije, a MUP će u budućem periodu ponovo razmotriti potrebe i mogućnosti za njegovo uvođenje.

(Bportal / Radiosarajevo.ba)

Podijeli na društvene mreže!