BiH Nekategorisano Slider Slider Vijesti Vijesti

Ambasador Nelson nakon vježbe na Dubravama: Ovo je NATO partnerstvo u akciji

Na Vojnom aerodromu “Dubrave” kod Tuzle danas je okončana četverodnevna vježba “Srebrena strijela”, koju su Oružane snage BiH izvele u saradnji sa vojskom SAD-a, tačnije nacionalnim gardama država Ohio i Maryland i američkom vojnom komandom u Evropi.

Posljednjeg dana vojne vježbe priređena je izložba oružja i vojne opreme, a tokom prezentacije naučenog urađen je utovar u avion C-130 “hercules”, kao i vježba sapašavanja unesrećenog uz pomoć helikoptera.

Izložba oružja i vojne opreme posjetili su učenici osnovnih i srednjih škola iz TK i Brčkog, a najveća atrakcija bio je upravo pomenuti avion “hercules”. Dug gotovo 30 metara, visok gotovo 12, s rasponom krila od 39,7 metara, teretnim prostorom koji prima 20 tona ili 90 vojnika pod punom opremom, ovaj avion u svakom smislu djeluje impresivno. Djeca su imala priliku da se upoznaju sa članovima posade američkog avina, sjedu za upravljač i barem djelomično sjete kako je to biti vojni pilot. Naši vojnci djeci su pokazali dva helikoptera, oklopno vozilo, tenk te robote za uklanjanje eksploziva, što je vojna oprema koja se ne viđa često u ovom dijelu Evrope.

– Ovo je NATO partnerstvo u akciji. Ova vježba pomaže OS BiH da sarađuju sa NATO saveznicima i vojskom SAD-a, a to je veoma važno za buduće djelovanje u borbi protiv terorizma, očuvanja mira i kriznim situacijama. Bosanci i Hercegovci mogu biti ponosni na svoje Oružane snage, one su pouzdan partner u borbi protiv terorizma i mirovnim misijama – rekao je američki ambasador Eric Nelson.

On je istakao da NATO saveznici s ponosom podržavaju OS BiH te da su posvećeni sigurnosti i miru u našoj zemlji.

– Zajednička vježba OS BiH i vojske SAD-a ima višestruki značaj. Mi smo unaprijedili svoje sposobnosti i kapacitete te povećali stepen interoperabilnosti sa NATO savezom. Praktično smo pokazali da strateško partnerstvo OS BiH i oružanih snaga SAD-a je nešto što je bilo i nešto što će biti i dalje u još većem obliku – rekao je načalnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Senad Mašović.

Inače, tokom obuke vojnici Oružanih snaga BiH prvi put su obučavani za usmjeravanje aviona i helikoptera za bojevo i taktičko djelovanje na terenu.

– Mi smo danas vidjeli nešto što ima veze s mirovnim misijama u kojima zajedno učestvujemo, ali i onome što propisuje Zakon o odbrani, koji utvrđuje misiju OS BiH. Pitanje sigurnosti u svijetu nije djeljivo zato je važno uvježbavanje – kaže zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić.

(Bportal.ba/

Podijeli na društvene mreže!