Regija Regija i Svijet Regija i Svijet

Ambasador Francuske: Skandalozno pisanje nekih medija u Srbiji o Notre Damu

Ambasador Francuske u Srbiji Frederic Mondoloni ocijenio je da je skandalozno pisanje pojedinih srpskih medija o požaru u Notre Damu.

On je naglasio da je skandalozno pisanje o požaru kao o kazni zbog postavljanja zastave Kosova u toj katedrali na godišnjicu završetka Prvog svetskog rata, ali i zahvalio vlastima i građanima Srbije na porukama podrške.

Mondoloni je novinarima u Beogradu rekao da su ga negativni komentari duboko pogodili i da ima samo prezir prema ljudima koji takve stvari izgovaraju.

“Za mene to nije Srbija koju sam upoznao i zavolio u ovih posljednjih 18 mjeseci koliko sam ovdje. Mislim da ljudi koji to rade pretendujući da brane svoju zemlju zapravo čine veliku štetu”, rekao je Mondoloni.

On je dodao da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, kao i mnogi članovi vlade, ali i građani Srbije slali poruke saosećanja i solidarnosti čitave noći.

“Ono što se sinoć dogodilo u Parizu je tragedija za čitavu Francusku i čitav francuski narod”, rekao je ambasador i dodao da se “život za nekoliko časova zaustavio u Francuskoj dok su se vatrogasci borili sa vatrom”.

On je kazao da su se francuski predsjednik Emmanuel Macron i vlada odmah uputili na mjesto požara i podsjetio na jučerašnje riječi predsjednika Macrona da je požar u Notre Damu tragedija za čitavu francusku naciju.

“Za sve Francuze koje god da su vjeroispovijesti, to je predstavljalo jedan udar na dio naše istorije koji je pretrpio veliku štetu”, rekao je Mondoloni i dodao da je to velika šteta i za svjetsku kulturnu baštinu pošto se radi o spomeniku od neprocjenjive vrijednosti.

On je naveo da je najgore izbjegnuto zahvaljujući hrabrosti vatrogasaca i da je izgleda sama konstrukcija ostala čitava, kao i to da će Francuska obnoviti Bogorodičinu crkvu i da je još jutros pokrenuto dobrovoljno prikupljanje priloga u zemlji i inostranstvu.

Govoreći o pričinjenoj šteti, ambasador je rekao da je još prerano za procjenu, ali da je bilans tragičan jer su izgorjeli drveni dijelovi iz 13. vijeka, kao i da su vatrogasci rekli da treba sačekati 48 sati prije nego što može da se govori koliko je sama struktura ugrožena.

“Međutim, zahvaljujući izuzetnim zalaganjima vatrogasaca, njih 20 je naime ušlo u sjevernu kulu Notre Dama i na taj način su zapravo spriječili dalje širenje požara i zahvaljujući tome cijela struktura Notre Dama zapravo nije otišla u pepeo”, rekao je Mondoloni.

Dodao je da je sačuvano mnogo predmeta od neprocjenjive vreijdnosti, kao što je Hristova kruna, veliki vitraž, zatim mnogo toga iz same riznice i oltar, a kako je rekao, orgulje unutar katedrale takođe su pretrpjele štetu, ali su spasene.

“Šteta jeste velika i sigurno da će biti potrebno više godina i više stotina miliona eura za samu rekonstrukciju”, rekao je ambasador i dodao da je siguran da će taj dragulj svjetske baštine biti obnovljen.

(Bportal.ba/Oslobođenje)

Podijeli na društvene mreže!