BiH Vijesti Vijesti

Ambasade u BiH o migrantima: Bh. vlasti ne trebaju politizirati pitanje migracija

U zajedničkom saopćenju pomenutih ambasada istaknuto je da “bosanskohercegovačke vlasti na svim nivoima ne trebaju politizirati pitanje migracija”.

– Umjesto toga, one trebaju zajedno djelovati kako bi se učinkovito pozabavile sigurnosnim, humanitarnim i drugim izazovima koji proizlaze iz pojačanog priliva migranata u Bosnu i Hercegovinu.

U svjetlu današnjeg incidenta, pozivamo vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini da pruže podršku i surađuju sa organima na državnom nivou u provođenju njihovih ustavnih nadležnosti za “politiku i reguliranje pitanja imigracije, izbjeglica i azila”. Nadamo se da će današnja zbivanja poslužiti kao prilika da se razviju učinkovitije metode koordinacije kako bi se rješavala trenutna migrantska kriza.

Prema međunarodnim standardima, vlasti imaju obavezu da se pobrinu da migrantima bude pružen odgovarajući smještaj i skrb, kao i human i dostojanstven tretman. Međunarodna zajednica će nastaviti pružati podršku vlastima Bosne i Hercegovine u njenim naporima da se adekvatno pozabave migracijskim izazovima – navodi se u saopćenju.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši