BiH Vijesti

Ambasada SAD i NATO štab o Dodikovoj najavi blokade

Iz NATO štaba su za Vijesti.ba rekli da se referiramo na iscrpnu obavijest za medije koja demantuje ove tvrdnje iz RS-a, a koju je pres ured Američke ambasade objavio prekjučer popodne.

– Jedna od važnih informacija je da se radi o bilateralnoj vojnoj vježbi, a ne o NATO vojnoj vježbi, rekli su iz NATO štaba.

Iz Ambasade SAD-a za Vijesti.ba su rekli: Naše saopćenje za medije dovoljno govori samo za sebe i nemamo ništa dodati o ovoj temi na ono što je navedeno u saopćenju za medije.

Iz Ambasade SAD-a je prekjučer objavljeno da neki političari nastavljaju da koriste izmišljenu priču o tzv. “NATO vježbi” kako bi plašili građane BiH, usprkos kontinuiranim naporima da se osiguraju tačne i pravovremene informacije o vježbi.

Ambasada SAD odlučno odbacuje sve špekulacije i tvrdnje o ovoj vježbi, saopćeno je.

– Kao što smo u više navrata istakli, u sklopu kontinuirane, uske saradnje između BiH i Sjedinjenih Američkih Država u oblasti sigurnosti, Ured za saradnju u oblasti odbrane (ODC) Ambasade SAD i Maryland National Guard (Nacionalna garda Države Maryland) trenutno rade sa Ministarstvom odbrane BiH i Oružanim snagama BiH kako bi za Predsjedništvo BiH pripremili preporuku za odobrenje bilateralne vježbe Nacionalne garde države Maryland i Oružanih snaga BiH (OS BiH) koja će se održati 2019. godine. Ukoliko se postigne dogovor, ova aktivnost biće veoma slična prethodnim vježbama koje su provedene širom BiH i regije u sklopu Programa državnog partnerstva (State Partnership Program) u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji. Nijedna aktivnost u sklopu ove vježbe neće uključivati upotrebu osiromašenog uranijuma niti borbene municije. Tokom vježbi ove vrste koristi se municija namijenjena za obuku koja nije štetna za okolinu, navode iz Ambasade.

Dodaju da kao i uvijek kada su ovakve vježbe u pitanju, usko sarađuju s relevantnim institucijama kako bi se definisali detaljne aktivnosti, što uključuje i ovosedmične sastanke između oficira iz Ureda za saradnju u oblasti odbrane Ambasade SAD, Nacionalne garde Maryland i njihovih kolega iz BiH.

– Ova aktivnost dio je dugogodišnje saradnje između Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine koja uključuje partnerstvo Nacionalne garde Maryland i Oružanih snaga BiH koje je bilo izuzetno korisno i za BiH i za SAD tokom svih 16 godina postojanja, rekli su iz Ambasade.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši