Ambasada Italije u BiH: Akcize su težak, ali potreban iskorak

Ambasada Italije se oglasila povodom usvajanja amandmana o akcizama. U saopćenju su naveli kako je ovo težak, ali potreban iskorak za davanje novog zamaha socio-ekonomskim reformama u Bosni i Hercegovini.
5a3415d8-a5b4-4350-974b-53d80a0a0a7e-ambasada-italije-sa-700x402

Foto: Vijesti.ba

- Ova odluka će omogućiti deblokiranje značajnih resursa od strane Evropske Unije, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodnog monetarnog fonda (IMF), za modernizaciju privrede i infrastrukture zemlje.

Ako budu ispravno korišteni, ovi resursi će omogućiti nova ulaganja i time donijeti nova radna mjesta i nove mogućnosti za rast, prije svega za mlade. U tom cilju, bit će fundamentalno da državne vlasti, u saradnji sa Evropskom unijom i međunarodnim finansijskim institucijama, pažljivo nadziru sprovođenje zakona, kako bi građani Bosne i Hercegovine mogli konačno imati koristi od bolje i efikasnije infrastrukture.

Nakon pristupanja Transportnoj zajednici, a u okviru obaveza preuzetih Reformskom agendom, ovaj prijelaz je dokaz da Bosna i Hercegovina može nastaviti napredovati u saradnji sa Evropskom unijom. Ovo je jedan ohrabrujući razvoj, koji ukazuje na vitalnost institucionalnog sistema i može ponuditi nove mogućnosti građanima u cijeloj zemlji - stoji u saopćenju.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>