Regija Regija i Svijet

Ako je sve bilo super, zašto Plenković mijenja način nabavke borbenih aviona

“To je jedna poslovna operacija koja zahtijeva veći angažman i uključivanje i drugih resora, a tako će i biti”, rekao je Andrej Plenković, odgovarajući na novinarski upit Nove TV o tome hoće li potpredsjednik Vlade Damir Krstičević zbog propale nabave imati dodatnu kontrolu te hoće li isti stručni tim biti zadužen za neku eventualno novu nabavku borbenih aviona.

Ko je kriv za fijasko?

Naime, Plenković je najavio kako će se sada uključiti Vlada i pojedini ministri te niz drugih resora kako bi se provela nabava borbenih aviona. Problem je u ovoj izjavi što su premijer Plenković, baš kao i ministar odbrane Krstičević, do sada govorili o besprijekornom poslu bez ijedne greške s hrvatske strane, te bez ijedne sporne stavke. Ako je već tome tako, zašto onda šef Vlade mijenja način nabave borbenih aviona, ako je prijašnja nabava bila “najbolja i najtransparentnija ikada”. Krenimo redom.

Hrvatska je doživjela fijasko s nabavkom višenamjenskih borbenih aviona, a iz mail prepiske te niza dokumenata koje je objavio portal Index sasvim je jasno kako se Krstičević ne samo oglušio na sva upozorenja kako neće moći kupiti izraelske verzije F-16, već je favorizirao izraelske borbene avione stare 30 godina kao najbolju i jedinu opciju.

Hrvatska se propustila osigurati u ovom poslu, izgubilo se dragocjeno vrijeme, a troškovi se procjenjuju na najmanje pola miliona kuna kada se na 400.000 kuna priznatih troškova od strane MORH-a dodaju ostali poput radnih sati stručnog ljudstva.

Zbog svega onog što se događalo oko postupka nabavke aviona, Živi zid podigao je krivičnu prijavu, a SDP je zatražio interpelaciju u Saboru dok opozicija traži da se utvrdi Krstičevićeva odgovornost.

Opasne teze vladinog PR-a

Ministarstvo odbrane nedavno je preko jednog dnevnog lista pokrenulo PR kampanju kojoj je bio cilj abolirati Vladu i Krstičevića, no medijska ofanziva nije uspjela jer je postalo jasno kako i ti dokumenti dodatno dokazuju ne samo Krstičevićeve propuste, već i one premijera Plenkovića. Štaviše, u toj kampanji plasiran je niz vrlo opasnih optužbi na račun SAD-a te pojedinih medija u Hrvatskoj.

O količini nesposobnosti potpredsjednika Vlade Krstičevića dovoljno govori i njegova izjava vezana za komentar propale nabavke aviona.

“Nema teže stvari nego nabaviti višenamjenski borbeni avion”, zavapio je drugi čovjek Vlade pred novinarima. Krstičević je naglasio da je Vlada napravila sve da nabavi višenamjenski borbeni avion, kao i da se radilo o otvorenom i transparentnom procesu.

“Stručna skupina je zaključila da je najsveobuhvatnija ponuda države Izrael. Imala je sve papire, uključujući i onaj da smiju nuditi avione. Donijeli smo odluku i nakon te odluke država Izrael je imala obavezu ishoditi konačni dokument. Došli su i rekli da Hrvatska u nikojem slučaju ne može biti odgovorna”, pravdao se Krstičević, koji ne vidi odgovornost.

Sve je bilo najbolje ikada, ali svejedno mijenja način nabave?

Ne vidi je ni Plenković, koji kaže da je cijeli proces bio “vrlo detaljan i vrlo temeljit”, kao i da se na kraju odabrala ona ponuda koja se činila najkompletnija. Šef Vlade kaže da se u procesu vlade prema vladama “napravilo sve i sve se dodatno provjerilo”. Plenković kaže i da je pravne strane sve čisto.

No, unatoč tome, Plenković je najavio i sasvim drugačiji način nabave aviona.

“Ono što ćemo sigurno napraviti ovaj put – naglasit ćemo multiresorni karakter takvog procesa. Puno više nego što je to bilo do sada. Ta operacija nije isključivo operacija vojno-odbrambenog karaktera, nije samo operacija onih koji su stručni eksperti i tehnički eksperti za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. To je jedna poslovna operacija koja zahtijeva veći angažman i uključivanje i drugih resora i tako će biti u budućnosti. MORH će imati svoju ulogu u tome”, rekao je Plenković u razgovoru za Novu TV.

Iz Plenkovićevih izjava može se zaključiti kako Krstičević neće imati ovlasti kakve je imao u propaloj nabavi, već se u nabavi pridružuju i drugi.

“Ovaj put bit će veća uloga i drugih resora, poput Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva gospodarstva”, rekao je premijer Plenković za vrijeme boravka u Dubrovniku.

Opet se taje ključni podaci

No, ako je sve bilo tako super, kako tvrdi premijer i potpredsjednik Vlade, zašto se onda mijenja cijeli sistem nabave?

Podsjetimo kako Vlada i MORH odbijaju odgovarati na ključna pitanja oko nabave borbenih aviona. Upite smo tako poslali još 25. januara, no Krstičević i Plenković odlučili su, po ko zna koji put, javnosti tajiti ključne podatke.

(Bportal / Vijesti.ba / Index.hr)

Podijeli na društvene mreže!