BiH Slider Slider Vijesti

Afera “selefije”: Mektić na saslušanju u Tužilaštvu BiH

Nakon što je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio da ima informacije da Hrvatska u BiH vrbuje vehabije, danas bi trebao biti ispitan u Tužilaštvu BiH.

Naime, formiran je predmet koji je dat u rad tužiocu Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, koji će poduzeti žurne aktivnosti, kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima, koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

U okviru predmeta bit će ispitane sve osobe koje su iznosile navode i saznanja o navedenim aktivnostima, a o kojima Tužilaštvo nije informirano, niti su dešavanja prijavljena Tužilaštvu BiH, saopćeno je iz te institucije.

“Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić bit će pozvan i saslušan o svim detaljima koje je iznio u medijskim izjavama, a o kojima Tužilaštvu nije podnesena nikakva prijava, niti izvještaj od nadležnih agencija za provođenje zakona”, navodi se u saopćenju.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je za Vijesti.ba da će se odazvati najavljenom pozivu na saslušanje.

– “Ako Tužilaštvo BiH želi nešto da uradi, ne treba da zove Dragana Mektića, nego se treba obratiti nadležnim sigurnosnim agencijama u BiH kako bi im dostavili kompletnu informaciju i sve ono što je zadokumentovano. Poslije toga, ako treba da im nešto objasnim, neka me zovu. Naravno da ću se odazvati njihovom pozivu i reći im da informacije zatraže od nadležnih agencija i to će dobiti, a onda neka odlučuju hoće li otvarati predmet”, rekao je Mektić.

Mektić u razgovoru za Vijesti.ba kaže da sumnja u aktivnosti Tužilaštva BiH.

“Sumnjam da će išta uraditi, jer ni do sada nisu uradili ništa ni u ovakvim niti u sličnim okolnostima. Tužilaštvo BiH samo šalje saopštenja o tome da je otvorilo spis, predmet i slično. Ja im ništa ne vjerujem”, konstatovao je Mektić.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!