BiH Slider Slider Vijesti Vijesti

Afera: Šatorović i Bajramović otimali od radničkih plaća i toplog obroka da plate svoja putovanja, reprezentaciju i poklone

„Aristokratski dvojac“ na čelu Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović i Selvedin Šatorović je prema dokumentaciji do koje je došao Vijesti.ba, u 2015. godini spiskao 12.000 maraka na putne troškove, čak 13.000 KM na telefon, a u isto vrijeme nisu plaćali uposlenicima Sindikata plaću i topli obrok na šta su zakonom obavezni!

To su samo neke od stavki zbog kojih je Nadzorni odbor SSS BiH u martu 2016. godine tražio da se odbije finansijski izvještaj SSS BiH za 2015. godinu, što potvrđuje dokumentacija koju posjedujemo!

Nadzornom odboru je, između ostalog, bio sporan utrošak više od 40.000 KM za putovanja, mobitele, reprezentaciju, poklone i materijalne troškove. Ali, posebno jer su Šatorović i Bajramović u istoj godini kršili zakone i kolektivni ugovor prema svojim uposlenicima, jer nisu isplatili plaću i topli obrok za šest mjeseci.Također, radnicima koji su ostvarili pravo na penziju nisu isplatili otpremninu u skladu sa zakonom! Dok su trajali pregovori o novom Zakonu o radu FBiH, vrh Sindikata je kršio postojeće zakone i prava svojih radnika, što je nezapamćeni apsurd! Uz to, pregovori o novom riješenju su odgađani zbog putovanja sindikalnih rukovodilaca.

Naime, prema pregledu putovanja SSS BiH za 2015. godinu, ukupno je za putne troškove sindikalnim čelnicima isplaćeno, od januara do oktobra te godine, tačno 9.893 KM, a do kraja godine ukupan iznos putnih troškova je bio 12.203 KM! Budžetom sindikata je predviđeno da se za te svrhe potroši 4.000 KM!

Daleko najveći dio tog novca inkasirali su Bajramović, predsjednik SSS BiH i Šatorović, njegov potpredsjednik i kandidat za nasljednika.

Sindikalni čelnici su tako, dok su širom države radnici štrajkovali glađu, blokirali ceste i borili se za egzistenciju, putovali od Švicarske, preko Belgije do Turske i Albanije. U prosjeku, Bajramović i Šatorović su najmanje dva puta mjesečno putovali uredno naplačujući putne troškove,dnevnice i slično dok svojim uposlenicima, tj. radnicima .Saveza samostalnih sindikata BIH nisu redovno plaćali plaće, naknade po osnovu toplog obroka i otpremnine.

No, tu nije kraj sumnjivim poslovima i nenamjenskom trošenju koje je provodio aristokratski dvojac koji namjerava i nakon februarskog kongresa SSSBiH zadržati čelne pozicije. Skandalozna je činjenica da Sindikat koji bi se trebao boriti za prava radnika krši prava svojih uposlenika dok njegov predsjednik i potpredsjednik plaćaju skupe hotele u Beogradu, Tirani ili Portorožu, krčme novac za mobitele i luksuzne poklone. Nadzorni odbor ovog Sindikata je 2. marta 2016.g. vrlo precizno pobrojao zbog čega se odbija finansijski izvještaj:

– radnicima koji su ostvarili pravo na penziju nisu isplatili otpremninu u skladu sa zakonom
– putovanja u inostranstvo potrošeno 12.203 KM, a planirano 4.000
– PTT usluge potrošeno 13.000 KM, od čega 4.000 KM na mobitel
– na troškove reprezentacije i poklona stranim delegacijama 4.600 KM
– materijalni troškovi potrošeno 9.000 KM, daleko više od plana

Sve to se jasno vidi iz dokumenata do kojih je došao Vijesti.ba.

5a800834-ca4c-4742-b155-636b0a0a0a7e-dokument-satorovic-previewOrg (1)

Zbog svega ovoga, NO je zatražio da se odbije izvještaj i poduzmu mjere. Međutim, umjesto ispravljanja stanja Bajramović i Šatorović nastavljaju nenamjenski trošiti novac Sindikata čija nadležna tijela odbijaju usvojiti Finansijski izvještaj i za 2016.godinu.

Ali, nejasno je zbog čega su i nakon ovakog izvještaja Bajramović i Šatorović mogli ostati na pozicijama i zbog čega uopće Šatorović može biti kandidati da i dalje ostane na čelu sindikalnog pokreta.

Ovi podaci jasno pokazuju da Bajramović i Šatorović, ne samo da se ne bore za radnike, nego obilato koriste svoje pozicije za sticanje ličnih privilegija zbog čega je, uostalom, i kompromitiran i podijeljen cijeli sindikalni pokret, a radnička prava svedena na najniže grane.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši