Zanimljivosti

12-godišnja djevojčica iz Rusije poslala pismo Putinu, uslijedio je šok

Krajem 2018. godine, 12-godišnja djevojčica Taisija Perčikova iz sela Tomsino, u ruskoj Pskovskoj regiji, poslala je pismo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, u kojem je pisala o teškim uslovima i siromaštvu u kojem živi, te zatražila pomoć za sebe i svoju majku. Pismo je poslala preko platforme na zvaničnoj web stranici Kremlja.

 

Iako Putinov odgovor nije stigao, pismo je izazvalo značajnu pažnju medija, te pojedinih dobrotovornih organizacija. Međutim, tri mjeseca kasnije, djevojčica i njena majka Elena Perčikova morat će napustiti selo, kako posljednjih dana objavljuju ruski mediji.

 

Razlog su pritisci i prijetnje, kojima su bile izložene u Tomsinu, zbog pisma. Elena Perčikova, koja je radila kao doktorica u lokalnoj bolnici, bila je prinuđena zbog pritisaka uprave napustiti posao, a zbog prijetnji upućenih njenoj 11-godišnjoj kćerki, odlučila je da odsele, najvjerovatnije u regiju Sankt Petersburg.

 

Guverner Pskovske regije Mikhail Vedernikov je naredio da se uspostavi komisija, koja će zaštititi porodicu Perčikovih od maltertiranja sredine, te razriješiti novonastalu situaciju, izvještava Crime Russia. Viši nivoi vlasti, nisu se oglašavali.

 

U pismu Putinu iz decembra, djevojčica Taisija je govorila o teškim uslovima, u kojima živi sa majkom, koja je radila kao doktorica na intenzivnoj njezi u seoskoj bolnici, pokrivajući pri tome poslove medicinske sestre, za ukupne prihode od 12.000 rubalja (oko 300 KM) mjesečno. Da bi prehranila sebe i kćer, Elena je pored redovnog posla u bolnici, sa dvije smjene, morala da nabavi i kravu i koze. No i to u surovim uslovima Pskovske regije, nije bilo dovoljno.

 

«Plate u bolnici nisu dovoljne, manje su najmanjih zato mama mora da radi dvije smjene. Mnogo volim svoju mamu i znam koliko joj je teško. Molim vas da date mojoj mami poklon – traktor koji hoda ili mini traktor. Njoj će biti lakše i moći će lakše da obrađuje njivu», stoji u pismu koje je 11-godišnjica djevojčica poslala predsjedniku Rusije.

 

Nakon što je pismo izazvalo reakcije javnosti, majka i kćerka Perčikova su dobile preko 1.400 dolara od raznih dobrotvornih organizacija, a i lokalne vlasti su obećale pomoć. Međutim, tek tada su počele nevolje.

 

Komšije u selu Tomsino su ih, nakon toga, optužile za «prevaru», te im spočitavale zbog pisma upućenog predsjedniku Putinu, kao i zbog «nezahvalnosti» Elene Perčikove, kako su neke od komšija istaknule – jer su, dodaju, oni već pomagali njoj i njenoj kćerki. Sama djevojčica je bila izložena negativnoj kampanji na društvenim mrežama.

 

Čelnik Sebežkog distrikta Leonid Kursenkov je u izjavi za medije iznio diskreditirajuće podatke o Eleni, tvrdeći da je i prije dolaska u selo Tomsino, živjela u Lenjingradu (Sankt Petersburg), gdje je bila ostavila kćerku u sirotištu samu, te radila kao «privatni poduzetnik», napravivši samo 370.000 rubalja duga (5.700$).

 

Nakon što je pokušala u Tomsinu novi život, Elena će ponovo pokušati u Sankt Petersburgu, nakon što je prije nekoliko dana napustila bolnicu.

 

U svojim reakcijama na pismo 12-godišnjakinje Putinu, stanovnici su isticali da ni sami bolje ne žive, ali da se ne žale, posebno ne Putinu. Dva mjeseca ranije, u septembru 2018., u selu je zatvorena osnovna škola, tako da je Taisija ka i druga djeca morala da ide pješke u udaljeno susjedno selo.

 

Po podacima koje je iznio Radio Slobodna Evropa 19.3 miliona Rusa živi ispod granice siromaštva, što je više, poređenja radi, od ukupnog stanovništva Zapadnog Balkana.

 

Oko 50 miliona Rusija (36%) živi u tzv. «rizičnoj potrošačkoj zoni», tako da mogu kupovati samo osnovne stvari, poput hrane i odjeće, dok je nabavka robe dugoročne potrošnje izuzetno otežana.

 

Prema zvaničnicima podacima državne agencije Rosstat (Državni statistički servis Ruske Federacije) u Rusiji cijelih 12.9% stanovništva (18.9 miliona) živi ispod granice siromaštva, što je za za 0.3% manje nego u prethodnoj godini, ističu mediji bliski Kremlju.

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u maju 2018, nakon što je dobio novi mandat, istaknuo kao cilj prepoloviti brojku siromašnih do 2024. godine, što predstavlja izuzetno ambiciozan cilj, imajući u obzir nestabilnost ruske ekonomije ovisne o energentima i izloženost sankcijama Zapada. U svakom slučaju, siromaštvo ostaje gorući problem Rusije, koja je proteklih godina radila na ponovom uspostavljanju imidža geopolitičke i vojne sile, dok na unutarnjem planu ima ogromne socijalne probleme.

 

Na linku, priča koju je uradio ruski kanal Radija Slobodna Evropa o Taisiji Perčikovoj:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=igOopM4r2hk

 

 

Podijeli na društvene mreže!