Regija i Svijet Svijet

100 dana od ubistva saudijskog novinara: Ubistvo Khashoggija mora biti predmet međunarodne istrage

Ubistvo Khashoggija koje se dogodilo pred očima cijelog svijeta mora biti predmet međunarodne istrage, poručila je danas u Istanbulu Goksu Ozahıshalı, predstavnica Amnesty Internationala u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Predstavnici Amnesty Internationala održali su danas u Istanbulu konferenciju za medije, a u povodu 100 dana od brutalnog ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija. Konferencija za medije održana je ispred saudijskog konzulata u Istanbulu, odnosno zgrade u kojoj je Khashoggi ubijen.

Ozahishali je poručila da kao aktivisti i zaštitnici ljudskih prava ispred Amnesty Internationala traže pravdu za Khashoggija koji je podigao svoj glas za slobodu govora u arapskom svijetu.

“Turski zvaničnici su pokrenuli istragu u vezi s sudbinom novinara Khashoggija te su došli do zaključka da je Khashoggi udavljen u zgradi konzulata te da je nakon toga njegovo tijelo raskomadano. Tijelo brutalno ubijenog Khashoggija još uvijek nije pronađeno. Upravo iz tog razloga, na 100. dan od njegovog ubistva, danas smo ime ulice u kojoj je posljednji put viđen simbolično promijenili u ‘Jamal Khashoggi’. Ovim simboličnim korakom ponovo šaljemo naš poziv za pravdu”, poručila je Ozahishali.

– Saudijska istraga samo formalnost –

Govoreći i o istraži koju su pokrenule saudijske vlasti, Ozahishali je istakla kako smatraju da je ona samo formalna i prividna.

“Nakon ubistva Jamala Khashoggija, oči cijelog svijeta uprte su prema Saudijskoj Arabiji i princu Salmanu. Saudijske vlasti pokrenule su ‘prividnu’ istragu i mi ne vjerujemo da će po tom pitanju biti vođen jedan pravedan proces”, poručila je Ozahishali, te naglasila kako saudijski zvaničnici preko ubistva Khashoggija siju strah prema zaštitnicima ljudskih prava i novinarima u drugim zemljama svijeta.

Pohvalila je turske zvaničnike koji ulažu značajne napore kako bi se rasvijetlio slučaj ubistva Khashoggija, te dodala:

– Poziv na međunarodnu istragu –

“No, ubistvo Khashoggija koje se dogodilo pred očima cijelog svijeta mora biti predmet međunarodne istrage. Amnesty International poziva još jednom da Ujedinjene nacije pokrenu nezavisnu istragu u vezi s ubistvom i svim zločinima počinjenim u sklopu tog ubistva.”

Ozahishali je podsjetila kako su najviši turski zvaničnici ranije ukazivali na to da je potrebno da o slučaju ubistva Khashoggija treba biti vođena međunarodna istraga, prvenstveno turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i ministar vajnskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Današnji skup u Istanbulu podržao je i turski predstavnik Reportera bez granica (RSF) Erol Onderoglu.

Nakon izjave za medije, prisutni su ime ulice ispred saudijskog konzulata koja nosi ime “Akasyali Sokagi” simbolično promijenili u “Jamal Khashoggi”.

Jamal Khashoggi, novinar i kolumnista lista The Washington Post, ubijen je 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Tursko tužilaštvo otkrilo je da je on zadavljen po ulasku u konzulat te da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

(Bportal/Anadolija)

Podijeli na društvene mreže!